top of page
  • Redaktionen

Tarik Hamza

IFK Mariehamn

22 år gammal






Från Division 2 Södra Svealand till finska högstaligan. En resa väldigt få har gjort men Tarik Hamza är en av få. Killen från Norrköping med bosniska rötter har en karriärskurva som går spikrakt uppåt.

Men allt började i den lilla kvartersklubben Hageby If där han började spela som 6-7 åring. Som 12-åring gjorde han flytten till den lite större klubben i närheten, Smedby AIS. Där stannade han endast i 2 år innan klassiska Sylvia If blev intresserade och han valde att flytta till den klubben. I Sylvia tog karriären fart och så småningom blev stadens stolthet IFK Norrköping intresserade. Han fick börja med att spela i klubbens U17-lag. Norrköping och Sylvia och hade och har ett samarbete vilket gör att talangfulla Ifk Norrköping spelare lånas ut till Sylvia för att få testa på seniorfotboll. Tarik blev en av dem och fick därmed återvända till sin gamla klubb. IFK Norrköping ville inte slänga in Tarik i hetluften direkt och han stannade i Sylvia i fyra säsonger.

– Fyra väldigt lärorika år som verkligen format mig som spelare, säger Tarik Hamza om sina år som utlånad till IF Sylvia.


2018 bestämde IFK Norrköping att erbjuda honom ett lärlingskontrakt med klubben. Dock skulle det aldrig bli någon A-lagsmatch för dem. Efter en succésäsong med Sylvia som slutade med avancemang till Division 1, erbjöds han ett provspel med IFK Mariehamn. En klubb som för ett par säsonger stod för en skräll och vann hela finska högstaligan, Veikkausliiga.  De gillade vad de såg av Tarik och bestämde sig för att erbjuda honom ett 2 års kontrakt.


Med tanke på att du aldrig spelat en seniormatch över Division 2, blev du förvånad när IF Mariehamn var intresserade?

– Förvånad skulle jag inte säga att jag blev, men lite överraskad förstås. Hade noll koll på både Mariehamn och finska ligan innan dem hörde av sig, säger Tarik

Fast han medger att han var inställd på att erbjudanden kan poppa upp när man minst anar det. Tarik kände att han ville ha en ny utmaning i sin karriär och var öppen för det mesta. När sedan Mariehamn hörde av sig så fick han ett bra intryck och efter att varit på besök så blev det ett ganska lätt beslut i slutändan, enligt honom.


Vad skulle du säga är dina främsta kvalitéer på fotbollsplan?

– Jag är en spelande mittback som gillar att ha bollen vid fötterna och styra spelet. Läser spelet bra och är väldigt kommunikativ av mig, gillar att axla ledarrollen i ett lag, svarar Tarik.

I Mariehamn har han sällskap av tre andra svenskar Simon Silverholt, Gustaf Backaliden och Hampus Lönn. Även IFK Norrköping legendaren Daniel Sjölund spelar för klubben. Även om han har tagit steget utomlands har språkbarriären varit så stor. Mariehamn ligger nämligen på Åland, där man snackar svenska. Något som enligt Tarik underlättade när han bestämde sig för att flytta till klubben.

– Absolut, det gjorde mitt beslut mycket lättare. Det känns mycket bekvämare när man vet att dem flesta pratar svenska här också, förklarar Tarik.


Hur är nivån i Finland jämfört med Sverige?

– Det är svårt att jämföra nivån i och med att jag aldrig spelat högre än division 2. Nivån är såklart högre än ”2:an” i Sverige. Generellt skulle jag säga att nivån är väldigt blandad här i Finland, men att det är en liga där alla kan vinna mot alla i stort sätt, säger Tarik Hamza.


Enligt transfermarkt.com har gjort 2 inhopp denna säsong på totalt 11 minuter. Dessa mot RoPS samt FC Inter Turku. Hans marknadsvärde uppgår till ca 75 000€.

58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page