top of page
Sök
  • Redaktionen

Elmando Gjini

Bologna FC

16 år gammal (2002)


Italien är en vanlig destination bland svenska talanger som tar steget utomlands. Svensk-albanern Elmando Gjini är en av dem, då han i vintras tog steget till Bologna FC. Han har i ungdomsorganisationen sällskap av Nikolaj Möller och Kasper Harletun. I A-laget återfinns Malmö-pågarna Mattias Svanberg och Filip Helander


Elmando är uppvuxen i Halmstad och började spela för stadens representationslag Halmstads BK. När han var 12 år blev han värvad till Brommapojkarna och flyttlasset gick till huvudstaden. I talangfabriken från Bromma avancerade han genom organisationen och fick många scouters ögon på sig. Han är enligt honom själv tacksam till BP för att de varit en viktig del av hans utveckling. Det var främst de italienska klubbarna som visade intresse och han provspelade bland annat med klassikerklubbarna Sampdoria och Chievo Verona. Svårt val för en tonåring som ännu gick på högstadiet med så många klubbar som rycker i en.

- Efter det kom Bologna med konkret intresse, det gjorde så jag valde Bologna, säger Elmando Gjini om varför han i slutändan valde Bologna.


Han har hittills spelat i klubben från norra Italien i 3 månader. Elmando huserar i klubbens Primavera- lag, alltså laget under A-laget. Men han har dock fått träna med klubbens A-lag.


När jag ber honom att beskriva sina kvalitéer på plan förklarar han,

- Jag är stor, stark, teknisk, tvåfotad och bra spelförståelse.

Hans dröm är att spela i de största ligorna och då helst i Serie A. En dröm han tror han kan uppnå och om 10 år ser han sig själv i ett italienskt A-lag.


Skillnaderna mellan Sverige och Italien är stora enligt de spelarna jag intervjuat tidigare, något som Elmando håller med om.

- I Italien är det bättre utveckling. När dom ser att du har potential så kommer dom satsa på en, säger han angående skillnaderna.


Som sagt har han sällskap av flera andra svenskar i sitt lag (Kasper Harletun och Nikolaj Möller) samt en alban (Marco Molla). Viktigt att ha folk man kan kommunicera med när man är ny i ett lag.

- Såklart att det har varit positivt att ha dom här för att man känner sig tryggare, förklarar Elmando Gjini.


Även om han är uppvuxen i Sverige och varit en del av det svenska samhället i hela sin uppväxt valde han att spela några ungdomslandskamper för Albanien istället för det svenska landslaget. Än har han dock inte bestämt sig vilket landslag han vill representera i framtiden utan håller dörrarna öppna för bägge landslag. Om jag skulle arbeta för förbundet hade jag satsat på att intressera Elmando då vi är i behov av talangfulla spelare.





251 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page