top of page
  • Redaktionen

Rasmus Sjöstedt

Rasmus Sjöstedt

Hapoel Haifa 27 år gammal

Svenska spelare går att hitta på många ovanliga platser runt om i världen. En av dessa spelare är Rasmus Sjöstedt som efter att fört en relativt anonym tillvaro i Kalmar FF och Falkenberg tog steget ut i världen för att spela i både Cypern och Israel. 

Rasmus växte upp på Öland och började spela fotboll i Färjestadens GOIF som sexåring. Hans kvalitéer var dock för stora för den lilla klubben på ön och han tog steget över bukten för att börja spela med Kalmar FF:s tipselit-lag när han var 15 år gammal. Rasmus tog successivt steg i organisationen och som 18-åring fick han sitt första A-lagskontrakt med klubben. 

Året efter fick han göra debut för Kalmar FF i en förlustmatch mot Gefle IF. Totalt fick han speltid i 6 matcher den säsongen, alla från start. Han fick testa på att spela både som mittback och högerback. Nästkommande säsong såg ungefär likadan ut för Rasmus med speltid i 5 allsvenska matcher. Han hade nu hunnit fylla 21 år och kände att han behövde ännu mer speltid för att kunna utvecklad och uppnå sina drömmar. Han valde då att acceptera ett lönebud från den allsvenska nykomlingen Falkenberg. Ett beslut som han är nöjd med i efterhand,

Jag skulle vilja säga att det var kanske mitt viktigaste beslut i min karriär då jag fick vara ordinarie i Allsvenskan och spela matcher mot dom bästa i Sverige varje vecka

Efter en säsong med ”laget vid havet” där han var ordinarie och spela nästan varje match så beslutade Rasmus att stanna i klubben och göra övergången permanent. Falkenberg lyckades mot alla odds hålla sig kvar i Allsvenskan både säsongerna 2014 och 2015. Men tillslut tog sejouren i Allsvenskan slut och laget åkte ur den högsta serien. 

Efter det tuffa sista året i Falkenberg kände Rasmus att han hade tappat lite av glädjen med fotbollen och han bestämde att han ville lämna klubben när kontraktet gick ut. 

Då fick han höra att den cypriotiska bottenklubben Aris Limassol var intresserade av hans signatur. En klubb som de flesta svenskar nog inte känner igen. Men sanningen är att Rasmus inte var ensam svensk i klubben. Sedan tidigare spelade den gamla Djurgårdsprofilen Christer Youssef i laget. 

Jag pratade med Youssef innan jag skrev på för Aris, så han betydde mycket för mig. Speciellt när man ska spela utomlands är det skönt att ha en annan från samma land som berättar hur allting funkar och som man kan snacka lite skit med på sitt språk, säger Rasmus Sjöstedt angående betydelsen Youssef hade på hans tid på Cypern. 

Aris låg i något av en prekär situation när Rasmus skrev på och de var nära att åka ur den cypriotiska högstaligan. Men efter hans intåg ändrades läget totalt och klubben började vinna matcher och lyckades hänga sig kvar via kval. Rasmus insats var succéartad och han utsågs till den bästa vintervärvningen av media. Angående sin tid i Cypern säger Rasmus,

Det var grymt! Jag kom in bra i klubben och vi vann matcher, så var det kul att vinna den utmärkelsen (Årets vintervärvning). 

Redan under sin första tid i Aris hade Rasmus hört om intresset från israeliska Hapoel Haifa.

Han blev intresserad av anbudet och hörde sig med den svenska profilen Rade Prica som tidigare spelat i Maccabi Tel-Aviv. Prica talade gott om landet och fotbollen och Rasmus valde att våga ta chansen. 

Rasmus första tid i Hapoel har varit succéartad och laget har både vunnit cupen 

och supercupen. Läktarkulturen är liknade den vi har i Sverige och derbyna brukar vara fullsatta alltså närmare 30.000 pers. 

Rasmus främsta kvalitéer på fotbollsplan är enligt honom själv att han är en bollvinnare som är aggressiv och läser spelet bra. Han har visat att vägen till framgång kan vara lång men så länge man kämpar hårt och tar smarta steg så kan man nå långt. 


35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page